Christian Travel > Excursie cu plecare din Constanta > Circuit Dobrogea

Circuit Dobrogea

3 stele

Excursii de 1 zi - Romania

Circuit, Fara masa

Transport: Autocar

Valabilitate oferta: 24.04.2021 - 24.04.2021, 1 zile / 0 nopti

110 Lei / Persoana

Plecare din Constanta 24 aprilie sau 22 mai 2021

REZERVA OFERTA

Detalii oferta

SUVENIR   DIN   DOBROGEA
Manastirea CELIK DERE – Cetatea ENISALA – JURILOVCA – VISINA
Excursie 1 zi / 24.04.2021 si 22.05.2021
   
Cuprins intre infinitul cerului si imensitatea apelor, pamantul Dobrogei se valureste in pante largi si domoale, strabatut de ogoare si plantatii intinse. Dincolo de aparenta arida a acestor meleaguri batute de vanturi uscate si fierbinti, se afla magicele intinderi nesfarsite ale stepei dobrogene, campurile acoperite de maci, lanurile de floarea soarelui, misterioasele cetati si ruine antice ale colonizatorilor greci si romani, precum si peisajele ce amintesc de o frumusete salbatica de inceput de lume. 
Chiar daca Dobrogea cea insolita si misterioasa este cel mai bine cunoscuta datorita Litoralului insorit al Marii Negre si mirificei Delte a Dunarii, cea mai estica provincie romaneasca adaposteste un intreg tezaur de destinatii de vacanta unice, dintre care ne propunem sa descoperim si noi cateva: 
Manastirea CELIK DERE, Cetatea ENISALA, localitatile JURILOVCA si VISINA….
 
Plecare din Constanta, de la sediul agentiei, la orele 06:30 dimineata. 
Prima oprire din periplul nostru dobrogean, o vom face la Manastirea CELIK DERE, aflata la 25 km de Tulcea. Aceasta (numele inseamna, in limba turca, “paraiasul de otel”), considerata unul dintre cele mai frumoase si reprezentative asezaminte monahale din Dobrogea, este amplasata pe varful unei coline, ale carei trepte parca sugereaza urcusul duhovnicesc catre Dumnezeu…. Odata ajunsi in capatul scarilor, privelistea este una cu adevarat impresionanta: bogatia vegetatiei si a florilor, chiliile bine ingrijite, ordinea si curatenia care domnesc pretutindeni, totul intr-o atmosfera de sarbatoare continua, asteptand venirea pelerinilor. Manastirea, aflata intr-o zona cu puternice rezonante turcesti, dar si cu influente slave, a primit hramul “Adormirea Maicii Domnului”. Printre multele icoane vechi, cu o istorie impresionanta, se afla si trei icoane facatoare de minuni: Icoana Maicii Domnului ”Narusanska”, Icoana Mantuitorului „care se curata singura” si Icoana Maicii Domnului Eleusa, Indurătoarea sau Grabnic Ajutatoarea. De asemenea, aici se gasesc si osemintele celor mai vechi martiri din Dobrogea: Epictet si Astion. Vatra de pietate a ortodoxismului romanesc, Manastirea Celik Dere ramane mostenitoarea si continuatoarea traditiilor monahale dobrogene ale caror inceputuri se inscriu in cronologia veacurilor IV-VII, cand ne sunt atestate atat de cunoscuta Episcopie a Tomisului, cat si cele dunarene de la: Axiopolis (Cernavoda), Troesmis (Turcoaia), Noviodunum (Isaccea) si Halmyris (Murighiol).
 
Cu sufletul imbogatit de linistea si maretia acestui loc sfant, ne continuam plimbarea spre Cetatea ENISALA, aflata la 10 km de orasul Babadag, straveche fortareata genoveza, ce merita cu siguranta a se regasi pe lista celor mai frumos amplasate cetati din tara noastra. Cu o silueta melancolica, fortareata,  strabatuta de vicisitudinile vremii si vremurilor, se gaseste suspendata pe un pinten de piatra, la marginea lacului Razim, candva un golf al Marii Negre. Privita de la distanta, fara a cuprinde cu privirea si apele lacului, Cetatea Enisala pare o copie la scara redusa a maiestuosului Castel Spis din Slovacia, dominand pantele domoale si bine conturate ale dealurilor dimprejur. Apele de oglinda ale lacului Razim, imprima intregului peisaj un fel de dramatism de poveste cavalereasca veche, conturand o panorama infinita de o splendoare uimitoare, iar pasarile de apa, cu aripile larg intinse in aer, gata sa-si ia zborul, amintesc vizitatorilor ca se afla la limita sudica a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Enisala este unica prin faptul ca a ramas singura cetate medievala pastrata din Dobrogea. A fost ridicata de genovezi in a doua jumatate a anilor 1200, pe timpul cand Genova era una dintre marile puteri maritime ale lumii si detinea o vasta retea de colonii in Marea Mediterana si Marea Neagra. Amplasata pe locul unei asezari antice numite Heracleea, Cetatea Enisala a fost cucerita ulterior de otomani (de aici provine numele „Yeni Sale”, care se traduce prin „Satul Nou”), mai tarziu trece sub autoritatea lui Mircea Cel Batran (pe vremea cand acesta stapanea si Dobrogea), dupa care redevine otomana. Astfel, impresionat de bogatiile istoriei purtate pe umerii cetatii, dar si de frumusetea campurilor de maracini si maci infloriti, de micile paduri de pini si de grotele din calcar, vizitatorul ramane in suflet cu amintirea unui loc unicat, nu doar din regiunea Dobrogei, ci si din Romania…..
 
Ajungem acum la JURILOVCA, localitate aflata la 55 km de Tulcea, pe malul lacului Razim. Aceasta constituie cea mai mare comunitate de pescari din Delta Dunarii; locul atrage prin frumusetea peisajului. Astfel, casele rusilor-lipoveni sunt absolut specifice Jurilovcai, atragand turisti curiosi din alte zone ale Romaniei sau din tari straine, atat prin culorile fatadelor caselor, in general in alb si albastru, cu acoperisul facut din stuf, cat si prin arhaismul traditiilor si obiceiurilor pastrate cu sfintenie, nemodificate de aripa trecerii timpului. 
Tot aici, ne vom putea bucura de un pranz pescaresc *optional, la Cherhanaua KaLaMACHE, locul unde pestele alcatuieste un adevarat festin culinar, in conceptul „live cooking”, ceea ce inseamna ca toata mancarea este gatita pe plite, in fata clientilor, oferindu-le astfel un spectacol gastronomic, dar si o garantie a faptului ca ceea ce mananca este proaspat si preparat in fata lor. Veti dori cu siguranta sa incercati noi experiente de genul „curcubeu pe cerul gurii”, precum: tocanita de rapane; un storceag absolut delicios, alaturi de carasul crestat, prajit, cu mamaliga si mujdei de usturoi; saramura de peste facuta pe tabla, ale carei aroma si gust sunt inconfundabile aici; tocanita de morun, un preparat aparte, deosebit de apreciat;  siliotka, salata de pește lipovenească (file de scrumbie sărată, la care se adaugă ingrediente care o fac pur și simplu delicioasă). 
 
In drumul nostru de intoarcere spre casa, vom face si un scurt popas in satul VISINA, aflat pe malul nordic al lacului Golovita, la doar 1 km de Jurilovca. Aici s-a dezvoltat ceea ce se numeste agroturism, in dorinta de a se pastra vie memoria satului dobrogean: localnicii (multi dintre ei fosti oraseni, satui de zgomotul si agitatia marilor aglomeratii urbane) si-au transformat casele in adevarate muzee miniaturale, unde gazduiesc turistii dornici sa descopere frumusetile locurilor si minunile ascunse ale Deltei Dunarii. Fiecare casa prezinta obiectele reprezentative fiecarei etnii, obiecte vechi, transmise din generatie în generatie, si păstrate cu sfintenie la loc de cinste, ca niste relicve de mare pret. Ele sunt cartea de identitate a oamenilor locului, puntea peste timp care face legătura dintre străbuni si cei de azi. Toate acestea alcatuiesc un pitoresc tablou multietnic, animat de expozitia „vie” de costumele traditionale, de meșterii populari cu obiecte vechi, „centenare”, lucrate după mestesuguri mostenite din mosi-stramosi. 
 
Dupa vizitarea tuturor acestor frumuseti locale, putem spune ca Dobrogea nu este doar o imensa rezervatie arheologica in aer liber, dar si zona care unde se gasesc cateva dintre cele mai pitoresti asezari din tara noastra, unde traiesc in armonie, numeroase comunitati ale turcilor, tatarilor, lipovenilor, aromanilor, armenilor si grecilor, ce au supravietuit impreuna, asemenea unor insule etnice de un exotism aparte, integrate laolalta pe aceleasi meleaguri primitoare.
 
Intoarcere la Constanta in cursul serii, in functie de conditiile de trafic. 
 
Tarif: 110 lei/persoana
(Grup minim: 15 persoane)
La inscriere, se achita excursia integral. Daca conditiile epidemiologice, restrictiile impuse de catre autoritati si starea de sanatate a turistului permit desfasurarea excursiei in siguranta, la retragerea nejustificata, contravaloarea achitata a excursiei este NERAMBURSABILA.
 
SERVICII INCLUSE:
- Transport microbuz/autocar, minim 2*;
- vizitele si excursiile mentionate in program;
- asistenta turistica din partea agentiei;
- asigurare insolvabilitate / faliment.
 
NU sunt incluse in pret:
- biletele de intrare la obiectivele turistice; 
- orice alte servicii nespecificate la “Servicii incluse”.

Servicii incluse

- Transport microbuz/autocar, minim 2*
- vizitele si excursiile mentionate in program
- asistenta turistica din partea agentiei
- asigurare insolvabilitate / faliment.

Servicii neincluse

- biletele de intrare la obiectivele turistice
- orice alte servicii nespecificate la “Servicii incluse”.

 

REZERVA OFERTA / CERE INFORMATII
Agentia de turism Christian Travel va pune la dispozitie o gama variata de oferte de turism. Christian Travel va ofera pachete turistice in tari precum Romania, Grecia, Turcia, Bulgaria, etc. Ofertele agentiei de turism Christian Travel includ vacante pe litoral sau la munte, sejururi, oferte early booking, oferte speciale sau last minute.