Excursie cu autocarul 7 zile / 6 nopti
CHISINAU & IASI
Circuit autocar 7 zile / 6 nopti
27.10 – 02.11.2024
Ziua 1 – 27.10.2024: CONSTANTA – ALBITA – CHISINAU
Ora 06:00, plecare din Constanta.
In cursul dupa-amiezii, sosire in CHISINAU, pitoreasca capitala a Republicii Moldova.
Dupa un scurt ragaz de odihna ne vom bucura de frumusetile orasului: monumente istorice si bulevarde largi, ce se remarca printr-o interesanta arhitectura eclectica si o atmosfera de metropola. Orasul isi uimeste vizitatorii prin numeroasele obiective turistice ce respira istorie si cultura straveche: Piața Marii Adunări Naționale, în jurul careia se găsesc Arcul de Triumf, Catedrala Nașterii Domnului, Statuia lui Ștefan cel Mare, Clădirea Guvernului, Teatrul Mihai Eminescu.
Seara, cazare hotel 4* in Chisinau.
Ziua 2 – 28.10.2024: CHISINAU – CRAMELE CRICOVA - CHISINAU
Mic dejun la hotel. In cursul diminetii, program liber la dispozitie in Chisinau, sau *optional, va invitam sa descoperim impreuna Cramele Cricova. Complex subteran unic, cunoscut în întreaga lume pentru labirinturile sale imense şi, în special, pentru vinurile sale excelente. Beciurile de la Cricova sunt cu adevarat un tezaur al Republicii Moldova, sunt locul unde istoria, arheologia şi arta vinificaţiei unite într-un întreg, au născut un astfel de miracol precum galeriile subterane, ce poarta denumiri mai puţin obişnuite: Cabernet, Chardonnay, Feteasca, Sauvignon…. Cramele Cricova reprezinta unica întreprindere din Moldova, care produce vin spumant, după metoda celebrului călugar Dom Pierre Perignon – „Méthode Champenoise”. Pentru vizitare ne vom imbarca in masinute electrice, care ne vor plimba prin tunelurile de calcar alb, iar apoi vom degusta 3 tipuri de vin, iar explicatiile vor fi oferite in limba romana de catre ghidul local. Cu papilele gustative inca frematand de savoarea licorilor bahice de exceptie, ne continuam drumul spre Chisinau unde vom participa la un tur de oras alaturi de ghidul local.
Putem incheia seara la unul din renumitele restaurante La Placinte, o marca inconfundabila a gastronomiei traditionale moldovenesti, aparuta pe piata din 1999, si care se evidentieaza prin calitatea si gustul produselor sale.
Ziua 3 – 29.10.2024: CHISINAU – CASTEL MIMI - CHISINAU
Mic dejun. In prima parte a zilei va propunem *optional sa vizitam Castelul Mimi construit in 1893 de catre Constantin Mimi ultimul guvernator al Basarabiei care a studiat viticultura si vinificatia in Franta si apoi a infiintat in Bulboaca aceasta vinarie care continua sa produca vinuri de inalta calitate.
Tot aici vom afla ca legendele sunt create de oameni extraordinari care realizează lucruri mărețe, motivați de pasiunea și visele lor, fără teamă de munca grea și cu dăruire. Unul dintre acești oameni este creatorul unicului castel de vinuri, omul care si-a dedicat viata vinului.
La Castelul Mimi vom participa si noi la o degustare de 3 sortimente de vinuri.
Dupa ce vom fi degustat savuroasele vinuri, revenim in Chisinau pentru a petrece liber dupa-amiaza la cumparaturi in centrul orasului si de a pregati pentru cei de acasa cateva din minunatele sortimente de bomboane Bucuria.
Seara *optional : cina traditionala, cu alese bucate moldovenesti, savurate in atmosfera unui program folcloric si a muzicii live.
Ziua 4 – 30.10.2024:CHISINAU – M-stirea CAPRIANA – M-stirea Hincu – ALBITA – IASI
Mic dejun la hotel. Astazi ne luam „La Revedere!” de la Chisinaul ce ne-a gazduit cu atata ospitalitate, si in drumul nostru spre casa, vom mai face doua popasuri la manastirile Capriana si Hincu.
Manastirea Capriana isi are denumirea dintr-o frumoasa legenda: se spune că, după o luptă cu turcii, Stefan cel Mare şi Sfânt şi-a oprit armata într-o poieniţă din Codrii Lăpuşului; a văzut o căprioară pe care oştenii voiau s-o împuşte, insa domnitorul i-a oprit si a dat porunca ca acolo sa se construiasca satul Căprioara, devenit mai târziu Căpriana. O alta legenda povesteste ca, obosit şi cu oastea înjumătăţită, Stefan cel Mare a ajuns la casa unei bătrâne cu şapte feciori. ˝Îmi dai feciorii să-i alungăm pe turci? ˝ ˝Ia-i Măria Ta˝! ˝Şi au luptat feciorii şi-au slobozit ţara de turci. La întoarcere, domnitorul a hotărât să ridice o mănăstire (în credinţa populară a avut 47 războaie, după care a ridicat 47 de mănăstiri şi biserici; în realitate, 42 de lupte urmate de 26 de lăcaşuri bisericeşti).
Manastirea Hincu, supranumita si „tinda Raiului” sau „poarta Cerului”, este amplasată într-o frumoasă zonă împădurită, care face parte din Podişul Codrilor la izvorul râului Cogalnic. Fondată în 1678 de catre un boier moldovean, serdarul Mihalcea Hîncu, mănăstirea (de călugărițe), este dedicată ocrotitoarei Moldovei - Cuvioasa Parascheva. Inscriptia de la intrare – ˝Pace celor ce vin/ Bucurie celor ce rămân/ Binecuvântare celor ce pleacă˝ - sintetizeaza o parte din elementele conceptiei noastre crestin-ortodoxe.
Dupa-amiaza, reintoarcere in tara, in functie de formalitatile vamale. Sosire in IASI, Capitala Moldovei. Indiferent de ora la care alegeti să va plimbati prin oraș, va veti convinge de faptul că Iași-ul nu doarme. Veti putea face o plimbare pietonala, cu ghidul insotitor, de-a lungul bulevardului Stefan cel Mare pentru a admira cateva dintre cele mai emblematice cladiri ale orasului: Catedrala Mitropolitana, Teatrul National “Vasile Alecsandri”, Palatul Roznovanu (actualul sediu al Primariei), Manastirea Sf.Mari Trei Ierarhi, Casa Dosoftei (Muzeul Literaturii Romane), etc. Cazare hotel 3* Iasi.
Ziua 5 - 31.10.2024: IASI – CASTELUL STURDZA MICLAUSENI – PALATUL CUZA RUGINOASA – IASI:
Mic dejun. Astazi, ne propunem sa vizitam doua dintre cele mai reprezentative si mai frumoase resedinte princiare ale Moldovei *excursie optionala: Castelul Sturdza de la Miclauseni si Palatul Cuza de la Ruginoasa.
Vom incepe cu primul obiectiv: Castelul Surdza este un castel în stil neogotic, cu elemente baroce, construit între anii 1880-1904 de către Gheorghe Sturza și soția sa Maria, în satul Miclăușeni, la o distanță de 65 km de municipiul Iași. Castelul adăposteste o colecţie valoroasă de cărţi şi documente, de costume medievale, de arme, bijuterii, tablouri, busturi din marmură de Cararra, argintărie, dar şi piese arheologice, numismatice şi epigrafice de mare valoare. Numai colecţia de cărţi numara 60.000 de exemplare, multe din ele fiind ediţii princeps sau rarissime. După 1990, castelul a avut o soartă mai bună: transferat în proprietatea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, acesta a beneficiat de lucrări de restaurare şi conservare şi s-a transformat intr-un obiectiv turistic important din Moldova.
Ne continuam calatoria catre localitatea Ruginoasa, unde se gaseste Palatul „Alexandru Ioan Cuza”, transformat astazi in Muzeul Memorial ce poarta numele marelui domnitor roman. Ascuns de ochii curioşilor după perdeaua de arbori de la marginea drumului dintre Iaşi şi Paşcani, castelul în stil neogotic apare somptuos la capătul aleii care se desfăşoară lin după poarta uriaşă de lemn masiv. Istoria reşedinţei de vară a domnitorului Alexandru Ioan Cuza este, pe cât de frumoasă, pe atât de umbrită de drame, secrete şi poveşti de dragoste dramatice. Desi domnitorul Cuza a murit în exil, la Heidelberg, în Germania, pe când locuia la hotel Europa (1873), potrivit unor mărturii, ultima sa dorință a fost aceea de a fi înmormântat la Ruginoasa, acolo unde își regăsise, pentru scurtă vreme, liniștea sufletească, alături de doamna Elena. Trupul neînsuflețit al domnitorului a fost adus și înmormântat la Ruginoasa, lângă biserică. Aici, la Ruginoasa, cu prilejul înhumării Domnitorului (1873), Mihail Kogălniceanu afirma: „câtă vreme va avea țara aceasta istorie, cea mai frumoasă pagină va fi aceea a lui Alexandru Ioan I”.
Cazare hotel 3* Iasi.
Ziua 6 - 01.11.2024: IASI
Dupa micul dejun ne vom indrepta pasii spre impunatorul PALAT AL CULTURII, efigie remarcabila a orasului, inaugurat in 1925 si complet renovat recent. Acesta ne intampina, chiar de la intrare, cu statuia ecvestra a domnitorului Moldovei, Stefan Cel Mare. Palatul detine peste 200 de incaperi si sali care gazduiesc 4 muzee, galerii de arta, o biblioteca impresionanta, Sala Voievozilor si Turnul cu Ceas.
Dupa amiaza la alegerea turistilor in orasul de pe malul Bahluiului. Cazare hotel 3*
Ziua 7 - 02.11.2024: IASI – CONSTANTA:
Dupa masa de dimineata, cu sufletul imbogatit de frumusetile Iasului, ne luam
“La Revedere!” de la acesta si ne indreptam spre casa. Dar inainte, vom ajunge la Manastirea CETATUIA, important lacas de cult. De aici, vom admira o splendida panorama asupra Iasului.
Seara, sosire la Constanta.
1950 LEI/pers. in camera de 2 locuri
2850 LEI camera SGL
(Grup minim 30 persoane)
- Transport cu autocar clasificat;
- Taxe drum, parcari autocar;
- Ghid insotitor din partea agentiei pe tot parcursul excursiei;
- Tur de oras Chisinau cu ghid local, vorbitor de limba romana;
- 6 nopti cazare cu mic dejun ( 3 nopti hotel 4*, Chisinau si 3 nopti hotel 3* Iasi)
- Asigurarea medicala (recomandata pentru Republica Moldova)
- Excursiile optionale:
• Cramele Cricova /ziua 2 = 55 euro/pers (include: transport autocar, ghid insotitor, pachetul cu degustare de 3 tipuri de vinuri, plimbare pe străzile subterane, vizitarea secţiei de maturizare a vinurilor de marcă si a sectiei de producere a Spumantului clasic, Colecţia Naţională şi „Sali de degustare”.
• Castelul Mimi / ziua 3 = 45 euro/pers (incluse: transport autocar, ghid insotitor, pachetul cu degustare de 3 tipuri de vinuri )
- Pranzul; cinele in acest sens, va recomandam restaurantele traditionale:
• „La Placinte”, o marca inconfundabila a gastronomiei traditionale moldovenesti, aparuta
pe piata din 1999, si care se evidentieaza prin calitatea si gustul produselor sale;
• „La Taifas”, restaurant moldovenesc cu bucatarie traditionala si program folcloric, intr-o atmosfera de sarbatoare si ospitalitate „a la Chisinau” = 50 euro/pers
• Castelul Sturdza Miclauseni si Palatul Cuza Ruginoasa = 150 lei/pers.
- Biletele de intrare la obiectivele turistice.
- Orice alte servicii nespecificate la “Servicii incluse”